Medister

Medister – flæskesteg på tube

Er du og din familie også vilde med brun sovs og mangler inspiration til, hvilke retter du kan spise den til? Så tjek opskrifterne her på Brun-sovs.dk. Lige herunder er det medister, du kan læse mere om og finde nogle lækre opskrifter til.

Hvad består en medister af?

En medisterpølse er en tyk oftest lang pølse. Den er lavet af svinetarme, som er stoppet med krydret, hakket flæsk og ister. Sidstnævnte er indvoldsfedt fra grisemaver.

Pølsen har gennem årene – vi har kendt den siden starten af 1500-tallet – fået mange kælenavne, som f.eks. flæskesteg på tube. Mange af de øvrige er mindre stuerene, så dem undlader vi at nævne her.

Hvordan skal en medisterpølse tilberedes?

Der findes flere måder at tilberede en medister på. Tidligere blev den altid kogt, før den blev stegt. Men i dag vil de fleste nok bare nøjes med at stege den på panden uden forudgående kogning. Herunder får du tre forslag til tilberedning af medister.

Den kogte og stegte

Når du vil lave medisterpølse, er det en god idé at prikke nogle huller i den med en kødnål eller gaffel. Godt nok kan noget af saften så løbe ud, men hvis ikke du gør det, er der stor sandsynlighed for, at pølsen sprækker. Og så løber meget af saften ud, og det ser heller ikke så pænt ud.

Fordelen ved at koge pølsen først er, at du forkorter stegetiden, så risikoen for, at den brænder på, mindskes. Og så er der noget at lave sovs af.

Den stegte

Stegt medister laves udelukkende på panden uden forudgående kogning. Igen kan det være en god idé at prikke den inden tilberedning, så den ikke sprækker.

Hjemmelavet julemedister

Du kan godt købe en rå julemedister, når juletiden nærmer sig. Der er lidt andre krydderier i end i den klassiske. Og vil du have endnu mere julesmag i, kan du komme laurbærblade, enebær og måske et par nelliker i kogevandet, når du koger den. Men du kan også lave din egen julemedister helt fra bunden.

Tilbehør til medisterpølse

Til hverdag serveres medisterpølse med kogte kartofler, brun sovs og evt. noget dampet grønt og noget surt. Til julemedisteren skal der selvfølgelige være hvide og brunede kartofler, rødkål, andet surt og naturligvis brun sovs lavet på kogevandet fra medisteren.

Kniber det dig med at finde på retter med brun sovs, kan du finde en plakat til at hænge i dit køkken som inspiration.

Copyright 2022 - Pilanto Aps