Her på Brun-sovs.dk elsker vi alt, hvad der kan serveres med brun sovs. Derfor har vi samlet et antal velsmagende retter, som kun bliver bedre, når der tilføres brun sovs. Det gælder bl.a. frikadeller, som du kan læse mere om herunder.
Frikadeller findes ikke kun i Danmark. De findes over det meste af verdenen bare med andre navne.
Navnet er en fortyskning af det italienske ord ’frittelle’, som betyder ristet/stegt. Og det er da også det, frikadeller er – stegte kødboller. De laves af hakket kød – det kan være hakket kød fra gris eller hakket kød fra kalv eller en blanding. Eller det kan være hakket fisk eller kylling. Kødet røres til en fars sammen med andre ingredienser.
Dog findes der også veganske/vegetariske frikadeller, som selvfølgelig ikke indeholder kød.
I Danmark findes der garanteret næste en måde for hver familie at lave dunser på.
Nogen tilsætter løg, æg, mel og mælk. Mens andre bruger løg, mel og vand. Og andre igen bruger bouillon eller danskvand som væske. Nå ja, og så selvfølgelig salt og peber. Herunder får du tre forslag til den populære stegte kødbolle.
Den helt klassiske opskrift er nok den med hakket gris, løg, æg, mælk, mel og salt og peber. Den kan bruges som grundopskrift. Så kan du altid udskifte noget af melet med f.eks. havregryn, bruge danskvand i stedet for mælk og krydre med flere krydderier og/eller krydderurter. Men de kan også bare spises, som de er.
Med denne opskrift behøver du ikke at kunne røre en god fars sammen. Den er nemlig lavet i forvejen og stoppet i en tarm. For det er deller lavet af medisterpølse – også kaldet medisterfrikadeller. De klemmes ud af tarmen og sættes som små dunser i det varme fedtstof på panden.
Veganske deller findes også i et hav af udgaver. De kan nemlig laves på linser, blomkål, quinoa, broccoli og mange andre alternativer til kød. De veganske dunser skal selvfølgelig serveres med vegansk brun sovs.
Det klassiske tilbehør er kogte kartofler og evt. dampede grøntsager – ærter, bønner, gulerødder, blomkål osv. Og så selvfølgelig brun sovs
Vil du gerne i det daglige have mere inspiration til at lave retter med brun sovs – og andre gode, gamle, danske retter? Så tjek udvalget af plakater, du kan få hjem at hænge i dit køkken.